Mindfulness Aarhus - det bevidste nærvær, der minder om meditation
 

Mindfulness

Er mindfulness noget for dig?

Prøv at stil dig selv disse spørgsmål...

  • Er du nærværende her og nu? Eller har du travlt med at komme videre?
  • Synes du jævnligt, at du hænger fast i fortiden?
  • Oplever du flow og balance eller er du stresset og har høj puls?
  • Er du for det meste i en rolig og afslappet tilstand eller har du oftere uro i kroppen eller tanker, der kører deres eget løb?
  • Har du det som om, du skal forbi næste hjørne, afslutte næste opgave, overstå næste periode med travlhed – før det så er det tid til at slappe af?
  • Og er du alligevel med på, at der hele tiden dukker noget nyt op? At det næste hjørne hele tiden flytter sig? Og at der sjældent i livet kommer helt fred på ydersiden – men at du kan arbejde på at få mere ro på indersiden.

Så er mindfulness måske noget for dig!

Kontakt mig for at høre nærmere om mindfulness

Hvad er mindfulness?

 

Mindfulness er at have dig selv med i dit liv. Det kan beskrives som en evne, en synsvinkel, en position eller en bevidsthed.

 

En bevidst opmærksomhed på, hvad du gør lige nu, så du enten fortsætter eller aktivt vælger at gøre noget andet.

 

Måske vælger du at holde en pause i stedet for at anstrenge dig. Lytte i stedet for at tale.

Hvad er mindfulness?

 

Mindfulness er at have dig selv med i dit liv. Det kan beskrives som en evne, en synsvinkel, en position eller en bevidsthed.

 

En bevidst opmærksomhed på, hvad du gør lige nu, så du enten fortsætter eller aktivt vælger at gøre noget andet.

 

Måske vælger du at holde en pause i stedet for at anstrenge dig. Lytte i stedet for at tale.

Mindfulness er en fællesmenneskelig, medfødt mulighed for at leve livet i eller med bevidst nærvær. Det handler om at være opmærksom på det øjeblik, du er i, som det er – og ikke som du tror det er. At få øje på tolkninger, forestillinger, antagelser, domme og se dem som vurderinger og ikke som sandheden. At være opmærksom på maden mens du spiser den. At lytte opmærksomt når din mand, hustru, kæreste, ven eller dit barn fortæller. Mindfulness er noget alle kan lære under de rette forhold.
Det er evnen til at være nærværende og til stede i det enkelte øjeblik med en klar og åben bevidsthed, hvor alle indtryk mødes med hjertelighed, venlighed og en undersøgende nysgerrighed. At være mindfull er at være opmærksom på, at du IKKE er dine tanker, men at du er den, der TÆNKER dem. For at der noget, der kan tage vores opmærksomhed væk fra nuet er det tanker.

Kort sagt – mindfulness er dét, at være bevidst til stede i det nuværende øjeblik på en ikke – dømmende, men accepterende måde.

Hvordan lærer du mindfulness?

De fleste har brug for at træne mindfulness via meditation. Meditationerne er træning af opmærksomhedsevne, bevidsthed og i at observere alt hvad der sker lige nu ud fra en ikke-vurderende og venlig, hjertelig position. Intentionen er, at denne træning implementeres i daglige gøremål, i samspillet med andre og i andre dele af livet. Så nærværet bliver det centrum ens livspraksis er forankret i.
Det er en fordel at tilmelde sig et undervisningsforløb med en kyndig, uddannet lærer. Ud over passende uddannelse inden for psykologi og mindfulness har gode mindfulnessinstruktører også flere års daglig egenpraksis i meditation og mindful livspraksis.

Et undervisningsforløb kan fx være MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) eller MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy), der begge er velafprøvede, anerkendte forløb. De strækker sig begge over 8 uger med en ugentlig undervisningssession på ca. 2 timer. Hver session rummer instruktion, feedback på udfordringer og anvisninger, der åbner vejen for at kursisterne tydeligt erfarer hvad mindfulness er og hvilke værdier det åbner for. Der vil hver dag i de 8 uger være hjemmearbejde i form af meditationer og andre mindfulnessøvelser svarende til ca. 45 min om dagen. Ofte vil et 8 ugers kursus også indeholde en retrætedag med tid til mindful fordybelse.

Kurset bygger op til, at kursisterne etablerer en egenpraksis og den sidste session, den 8., beskrives ofte som en session, der varer resten af livet.

Kursisternes udbytte er som regel oplevelse af mere ro, forbedret koncentrationsevne, mere energi og en oplevelse af at komme tættere på sig selv og meningen med livet. Det vil ofte åbne op for mere livsglæde og værdsættelse af vigtige værdier i livet. Erfaringen er også, at det kræver vedholdenhed og disciplin og derfor er det vigtige skridt før et kursus at erkende om motivationen er der. Det kan evt. afklares via en samtale med en instruktør inden kursusstart.

Kontakt mig for at høre nærmere om mindfulness

Hvad giver det?
– det personlige plan

Målet med mindfulness er ikke at blive beroliget – men at være opmærksom. Dog beskriver mange, at mindfulness ofte virker beroligende, regulerende og afslappende. Samtidig styrkes kontakten til en hjertelig, venlig, mild og overbærende tilgang til dig selv og livet. For mange giver det en bedre, personlig trivsel. Mere livskvalitet. Oplevelse af mere balance og fornemmelse af at stå mere fast. Mange oplever, det bliver nemmere at skelne mellem væsentlige og uvæsentlige ting og opdager, hvor ofte vi bruger tid på det uvæsentlige, hvis vi ikke standser op og bevidst vælger det væsentlige. Det er påvist, at mindfulness forebygger stress, angst, depression og gør os mere robuste.

– det relationelle

Kan du lytte uden at tænke over, hvad du vil sige når den anden er færdig med at tale? Mindfulness kan betyde noget for din relation til andre. En mere engageret kontakt, der kan ændre på kvaliteten af en relation. Du lytter mere nysgerrigt. Spørger mere ind måske. Viser oprigtig, venlig interesse. Det skaber ofte en gensidighed hos den anden, der også bliver nysgerrig på dit perspektiv. Der er et tæt samspil mellem mindfulness og empati, evnen til at kunne sætte sig i andres sted og føle med den andre. Jon Kabat-Zinn, der har stor andel i vestens udvikling af mindfulness peger på, at det burde hedde heartfulness. Fordi kontakten til hjertefølelser i forhold til sig selv og andre er essentielt. Der er desuden sammenfaldende kvaliteter mellem mindfulness og det psykologiske begreb mentalisering, som er evnen til at have sit eget og den andens sind på sinde. En slags udvidet empati. Mindfulnesstræning lader til at forbedre den empatiske kvalitet og har dermed også gavnlig betydning for vores mentaliseringsevne.

– det endnu større perspektiv

Vil du være med til at gøre verden til et lidt bedre sted? Bedre personlig trivsel, og øget kvalitet i relation til andre, gør at flere får glæde af din mindfulnesstræning. Det kan brede sig som ringe i vandet. Ud fra dit nærvær og dit engagement. Til glæde og gavn for dig selv og dine relationer. Mange mennesker lever allerede på den måde efter bedste evne. Flere og flere vælger det. Og der er brug for det. Så verden bliver ved med at være et sted, hvor der er liv og gode vilkår for liv.

Kan alle lære det?

Ja. Langt de fleste. Inden opstart tilbydes alle en afklarende samtale for at undersøge om du er klar til at starte op.

Hvis det fx viser sig, du har været presset længe, så du er blevet stresset, nedtrykt, angst eller depressiv har du måske brug for individuelle samtaler før du er klar til at modtage mindfulnessundervisning.

Sagt om Jakob Skytt

Kontakt mig for at høre nærmere om mindfulness