Mindfulness tog mig væk fra en levevis på autopilot
 

Ikke mere autopilot med mindfulness

Ikke mere autopilot med mindfulness

Mindfulness tog mig væk fra en levevis på autopilot

Lad mig tage dig med på min personlige rejse med mindfulness, og fortælle dig om min store drøm. En drøm der rent faktisk også kunne gøre en forskel for dig og dit liv – hvis du ønsker det.

En anden måde at leve på

Først skal vi tilbage til 2003, der er jeg på kursus hos Helen Gamborg og Erik Mikkelsen. Her opdager jeg en anden måde at forholde mig til sindet på. Og vel også en anden måde at forholde mig til livet på.

I første omgang bliver det tydeligt, at nogle af de (mindfulness-) øvelser vi laver, gør mig rigtig nysgerrig. De gør mig også godt. Jeg glæder mig til at lave dem, og husker klart en tydelig effekt i form af indre ro og en kropslig fornemmelse af at være ok. Det vidste jeg godt i forvejen, at jeg var, men det var nok en tænkt viden. Gennem øvelserne hos Helen og Erik blev det mere forankret i kroppen. Som en kropslig viden.

Kurset for 15 år siden handlede om personlig udvikling og udvikling af parhold. Det sidste, med parholdet, gik ikke så godt på det tidspunkt, så vi arbejdede på at få det bedre.

Min nysgerrighed for mindfulness er vakt

Denne oplevelse og opdagelse af, at der er en anden måde at forholde sig til en selv, livet og andre mennesker, gjorde mig nysgerrig på mindfulness. Det var som om, jeg ikke kunne gå tilbage til den gamle tilgang. Den hvor jeg forholder mig til livet lidt mere på automatpilot.

På kurset i 2003 opdager jeg, for første gang, at noget, en instans eller en bevidsthed, inde i mig selv, kan opdage hvad der foregår. Opdage hvad jeg tænker, føler og mærker uden at smelte sammen med det. Det er enormt frigørende at gøre den erfaring, synes jeg. Tankerne og alle de andre indre fænomener er der jo stadig, men opdagelsen af dem, gør en stor forskel. Samt opdagelsen af, hvor godt det er at lægge mere mærke til kroppen. Det beroliger først og fremmest, men skaber også en forankring i kroppen, så jeg i mindre grad ryger med på tanke- følelsesstrømmen. Som igen skaber mulighed for at skelne mellem, hvilke tanker der er vigtige og hvilke, der skal passere forbi…

Det har ændret min opfattelse af, hvad jeg kan, og hvem jeg er. Eller måske er jeg blevet mere klar på, hvem jeg er og kan i højere grad efterleve det…

Så for mig har mindfulness betydet mere jordforbindelse, fornemmelse af kroppen, klarere bevidsthed og ikke mindst mere glæde.

Kropsskanning og klienter

Mindfulness kommer langsomt ind i mit liv fra 2003 og frem. På det tidspunkt er det mest øvelsen kropsskanning, jeg bruger. Det er en øvelse i at mærke hele kroppen del for del og til sidst hele kroppen og vejrtrækningen. Det man samtidigt træner, er evnen til at opdage sit sinds mønstre. Opdage rastløsheden, irritationen, utålmodigheden, kedsomheden, uroen. Som også dukker op i andre sammenhænge. Jeg opdagede at kunne lave øvelsen i kort udgave i situationer, hvor jeg havde brug for at berolige mig selv og opdagede samtidig, at min evne til at tænke nogenlunde klart og bevare mit humør og glæden, blev tydelig forbedret.

Da jeg i 2005 ansættes i DMV, Dialog Mod Vold, terapeutisk behandling af mænd, der udøver partnervold, bliver mindfulness en fast ingrediens af hver session i behandlingen. Det er gruppeterapi, og min daværende kollega og jeg aftaler, at det er mig der står for mindfulness-undervisningen. Det viser sig hurtigt, at mændene – og deres hustruer og kærester – har glæde af den beroligende og klartænkende effekt, mindfulness har på de voldelige mænd. Og det bliver klart for mig, at mindfulness fremover skal være en del af mit virke som psykolog.

Mit liv tager en uventet drejning

Mit liv tager en uventet drejning, da jeg bliver skilt i 2007. Set i bakspejlet, er det afgørende i den krise, at mindfulness allerede er integreret i mit liv. Mindfulness bliver mit helle, der både stabiliserer, men i høj grad også skaber rum til tristheden, sorgen og vreden. Krisen og mindfulness åbner til nogle lag i mit sind, som sætter mig i forbindelse med, hvad der mon er meningen med det hele (livet), og hvor er min plads i det hele?

Jeg samler mindfulness færdigheder op de følgende år, træner dagligt, og tager bl.a. kursus i MBKT (mindfulness baseret kognitiv terapi) hos Leif og Anette Swensen, Jysk Psykologcenter. Det træner jeg nogle år og får en dagligt meditationspraksis, hvor jeg mediterer hver morgen. I 2017 synes jeg tiden er inde til at videreuddanne mig, så lige nu er jeg på andet år i gang med overbygningen på Skolen for anvendt meditation ved Jens-Erik Risom.

At give videre

Det med uddannelse og træning bliver jeg aldrig færdig med. Der er altid nyt at lære. Når jeg har det lærte integreret solidt i min egen-praksis, underviser jeg gerne i det. Men heller ikke før. Det er vigtigt for mig at give det videre, og vigtig for at formidle det troværdigt. Ellers virker det ikke.

Det glæder mig rigtig meget at være vidne til, når andre oplever, hvad mindfulness kan i deres liv. Det glæder mig, når kursister første gang oplever, hvad det vil sige at gøre sig fri af det indre pres, som vores tanker ofte skaber. Gøre sig fri af gamle historier, som ikke er sandheden. Gøre sig fri af forventninger – både andres og ens egne. Lettelsen af det pres, inviterer ofte glæde ind. Både i den enkeltes liv, men da vi også lever sammen med andre, smitter det ofte af på de relationer vi bevæger os i.

Min store drøm

Det er min klare oplevelse og store drøm: at medvirke til at andre finder glæden og giver den videre. Det handler om venlighed – en ganske særlig venlighed, hvor man både har sig selv og den anden på sinde. Tænk, hvis den position eller indstilling blev endnu mere udbredt. Det kunne jeg godt tænke mig. Derfor underviser jeg.

Kunne du tænke dig at lære mindfulness i rolige trygge rammer?

Så læs eventuelt mere om mit 8 ugers kursus her: https://www.psykskytt.dk/8-ugers-kursus-mindfulness/