Terapi - søger du terapi i Aarhus? Psykolog Jakob Skytt kan hjælpe...
 

Terapi

Hvornår har du brug for terapi?

Prøv at stil dig selv disse spørgsmål...

  • Hvordan har du det haft det på det seneste?
  • Er du glad og tilfreds med livet eller er det længe siden det var sådan?
  • På en skala fra 1-10 hvor ligger dit humør, dit energiniveau og oplevelse af lyst? Hvis du svarer under 5, hvor længe tror du det har været sådan? Mere end 2-3 uger?
  • Har du svært ved at koncentrere dig?
  • Oplever du skyldfølelse?
  • Svært ved at se meningen med livet?
  • Oplever du smertelig ensomhed eller tomhed?
  • Som om du er den eneste i verden, der har det lige som dig?
  • Har du mistet noget eller nogen og oplever stor sorg?
  • Har du svært ved at finde hvile – kan du ikke sove? Eller sover du for meget?
  • Mangler du appetit eller spiser du for meget?
  • Er du ved siden af dig selv det meste af tiden? I ubalance? Urolig? Opspændt? Rastløst eller hæmmet? Bange? Bange for at miste, blive forladt eller ikke slå til? Bange for ikke at være god nok? Eller få nok ud af livet?

Hvis du nikker genkendende til en stor del af punkterne og har det stået på i over 2 uger, så er terapi nok noget for dig.

Kontakt mig for at høre nærmere om terapi

Hvad kan terapi gøre?

 

Via terapi kan du finde ud af, at det ubehag du oplever lige nu er en mulighed forklædt som krise.

 

Når du fjerner forklædningen kan du lære at leve livet i samspil med dét, der virkeligt betyder noget for dig. Det kan terapi gøre.

 

Inden du kan tage forklædningen af skal du først i balance. Så terapien handler først om at komme i balance, og dernæst hvordan du holder fast i dine vigtigste værdier så du undgår tilbagefald.

 

Måske er du ikke i krise men et sted i livet, hvor du har lyst til at se indad, på det, du kommer fra, der hvor du gerne vil hen, og hvilke mønstre og positioner, du kommer til at være i i livet.

Hvad kan terapi gøre?

 

Via terapi kan du finde ud af, at det ubehag du oplever lige nu er en mulighed forklædt som krise.

 

Når du fjerner forklædningen kan du lære at leve livet i samspil med dét, der virkeligt betyder noget for dig. Det kan terapi gøre.

 

Inden du kan tage forklædningen af skal du først i balance. Så terapien handler først om at komme i balance, og dernæst hvordan du holder fast i dine vigtigste værdier så du undgår tilbagefald.

 

Måske er du ikke i krise men et sted i livet, hvor du har lyst til at se indad, på det, du kommer fra, der hvor du gerne vil hen, og hvilke mønstre og positioner, du kommer til at være i i livet.

Hvis du vil prøve at tale med mig, aftaler vi et tidspunkt, hvor du møder op i min klinik i Aarhus. Hvis du kommer før tid kan du nyde en kop te eller kaffe i det hyggelige venterum, og så henter jeg dig når det er tid. Sammen går vi ind i mit terapirum, hvor vi sidder over for hinanden og kan tale sammen uforstyrret i ca. en time. Den første samtale handler om vi møder hinanden, og du finder dig trygt til rette med at fortælle om dét, der er svært og hvad du forventer af terapien. Du kan forvente at blive mødt med ro, og dét du fortæller, vil jeg lytte til med fordomsfri, venlig opmærksomhed. Min lytning vil være aktiv forstået sådan, at jeg vil stille dig venlige, nysgerrige spørgsmål og spejle – gentage eller opsummere – hvad du fortæller. På den måde bliver vi begge mere bevidste om, hvad du rent faktisk siger og netop bevidsthed, klar bevidsthed, er bl.a. dét jeg stiller til rådighed med det samme.

På en rolig og venlig måde guides du til at finde ro, og sammen sender vi bevidsthed ind i de problemer eller udfordringer du møder. Du guides til at se din situation som den er, uden hverken at pynte på den eller forværre den. Du guides til at se udgangspunktet for din situation. Se landskabet du er i. Når du kan se på landskabet med milde, venlige og accepterende øjne bliver det klarere for dig, hvad du har brug for. Hvad du måske skal forandre. Måske går det op for dig, at du gennem længere tid har prøvet at ændre på noget, der i virkeligheden ikke kan ændres? Som du i stedet bør møde med accept?

Den første samtale

Hvad er udbyttet af den første samtale?

Så første samtale går med at kortlægge din situation, dit udgangspunkt og lave aftaler om, hvad du vil arbejde med i terapien. For eksempel hen mod en højere grad af selverkendelse og selvaccept. Måske opdager du, at du lever ude af trit med dine værdier og skal bruge terapien til finde vejen tilbage til dem? Måske skal du ændre på din måde at indgå i relationer på? Opdage du måske tilsidesætter dig selv i forhold til andre? Måske er det forhold på dit arbejde, der presser dig? Måske savner du noget? En kontakt til noget dybere i livet? Det aftaler vi klare mål for i den første samtale. Hvis det er muligt. Det kan også være, du er så meget i krise, at du har brug for helt konkrete anvisninger til hvordan du kommer ud af den først. Så er det formålet i første omgang. Du vil blive hjulpet ud fra det sted, du er. Og dit bidrag til samarbejdet i terapien vil blive afstemt med de ressourcer du har.

De efterfølgende møder

I de efterfølgende samtaler vil vi følge op på, hvad vi aftalte tidligere og sammen undersøge om terapien er på rette spor. Om den virker efter hensigten eller om der er brug for justeringer. Du vil blive trænet i at mærke hvordan du har det, hvilket i sig selv kan have en gavnlig effekt. Vi vil tage udgangspunkt i konkrete situationer og sammen se på dine tanker, følelser, fornemmelser og handlinger med henblik på, via vores samlede, klare og venlige bevidsthed, at skabe indsigt i og forståelse for årsager og sammenhænge som opretholder din nuværende situation. Du kan blive klogere på de mønstre, vaner og rutiner dine tanker, følelser og handlinger er styret af. Frigøre dig fra dem og lære at leve det liv du har mulighed for at leve.

I frihed i overensstemmelse med dine vigtigste værdier.

Kontakt mig for at høre nærmere om terapi

Kan alle få udbytte af terapi?

Hvis kemien mellem dig og mig passer og hvis de metoder jeg bruger, passer til dig vil det skabe udbytte. Præcis hvilket udbytte er svært at sige, men en gavnlig bevægelse i din tilstand eller situation er erfaringsmæssigt et minimum som udbytte. Siden 2004 har jeg talt med flere hundrede mennesker og min erfaring er, at folk med vidt forskellig baggrund, alder, uddannelsesniveau mm kan profitere af terapi. Hvis det viser sig, du lider af psykiatriske problematikker, hvis det er parterapi du har brug for eller noget andet inden for det psykologiske vil jeg oftest kunne henvise dig til kolleger, der kan give dig den rette hjælp. Disse afklarende forhold vil også være en del af den eller de første samtaler.

Hvor mange gange skal man forvente?

Det er svært at sige præcist hvor mange samtaler, der er brug for, men vi vil prøve at ramme det nødvendige antal. Hverken for få eller for mange…. Erfaringsmæssigt kan det være et sted mellem 5 og 25 samtaler. Det mest almindelige er 8-10 samtaler. Økonomi eller andre forhold kan sætte en grænse for antallet, og det vil jeg tage højde for når vi planlægger forløbet. Så vi ikke åbner for mere end vi kan nå at runde af på en god måde. Derved skabes realisme i forhold til, hvor meget vi kan nå at arbejde med.

Metoder

Den grundlæggende metode i terapien er empatisk, aktiv lytning, samtale og dialog. Ved hjælp af kognitiv terapi, mindfulness og ACT – Acceptance and Commitment Therapy vil vi arbejde med din situation, dine tanker, følelser og fysiske fornemmelser og finde frem til de livstemaer, eller grundlæggende antagelser, du har brug for at arbejde med. Du vil på en mild og venlig måde lære at blive nysgerrig på din virkelighedsopfattelse og blive din egen virkelighedsdetektiv. Du vil blive trænet i at skelne ml. vurdering/tolkning og virkelighed. Det er især negative (selv)vurderinger, der er vigtige at opdage. Antagelser om at være mindre værd end andre eller andre antagelser, der mindsker selvværdsfølelsen. For mange er det en lettelse at opdage, at mindreværdet er tankeskabt og dermed ikke faktuel. Det er en vurdering du selv laver – en tanke, og selv om du måske synes den er sand er det stadig bare en tanke… Som forhindrer dig i at leve frit og i samspil med dét, der virkelig har værdi for dig. Mindreværdige tænkning skaber ubalance og terapiens formål er så at skabe muligheden for at dit sind genfinder balancen.

Samtalerne vil tage udgangspunkt i nutiden og skabe klarhed over, hvordan du har lært at tænke, føle og handle i bestemte situationer og inddrage begivenheder i din fortid, der har relevans for det, du oplever nu.

De nævnte tilgange og metoder tilpasses med det formål, at du opnår det du ønsker med terapien.

terapi

Sagt om Jakob Skytt

Kontakt mig for at høre nærmere om terapi